Cuiburi artificiale pentru păsări, în cea mai mare arie protejată din vestul României FOTO

0
0
Publicat:

Peste o sută de cuiburi artificiale pentru păsări au fost montate în Parcul Natural Lunca Mureşului, care este cea mai mare arie protejată din Vestul României.

Este vorba despre cuiburi artificiale FOTO Lunca Mureșului
Este vorba despre cuiburi artificiale FOTO Lunca Mureșului

Parcul Natural Lunca Mureşului a primit statutul de arie protejată prin H.G. nr. 2151/2004. Parcul acoperă peste 17.000 de hectare şi se întinde în judeţele Arad şi Timiş. Prin crearea lui s-a urmărit protejarea peisajului şi excluderea oricăror lucrări sau activităţi care ar putea determina deteriorarea acestuia.

Astfel, R.N.P. ROMSILVA - Administrația Parcului Natural Lunca Mureșului a montat în aria naturală protejată 120 de cuiburi artificiale pentru păsări, în cadrul unui proiect cu finanțare europeană.

Ajută speciile de păsări 

Cele mai multe dintre ele, este vorba despre 100 de cuiburi, au fost montate pentru păsări insectivore, iar 20 de cuiburi au fost montate pentru păsări răpitoare de zi: zece pentru Acvila țipătoare mică (Aquila pomarina) și zece pentru Codalb (Haliaeetus albicilla).

Montarea de cuiburi artificiale reprezintă cel mai bun mod de a ajuta speciile de păsări să se înmulțească pe teritoriul Parcului Natural Lunca Muresului și a ariilor protejate conexe”, a precizat ing. Alin Ruja, directorul R.N.P. ROMSILVA – Administrația Parcului Natural Lunca Mureșului.

Perimetrele în care au fost montate cuiburile au fost marcate corespunzător, cu vopsea și plăcuțe de avertizare.

Principalele atracţii turistice din Lunca Mureşului sunt: peisajul specific de lunca, având ca element principal râul Mureş, cu cele 40 de insule din interiorul parcului, plaje de nisip şi tunelurile formate de sălciile care se apleacă asupra apei; cele circa 200 de specii de păsări reprezentate de populaţii impresionante în zona ariei protejate şi care pot fi urmărite din observatoare special construite; biodiversitatea remarcabilă, începând cu păsările şi continuând cu mamifere, reptile, amfibieni, peşti, insecte s.a.

De asemenea, turiștii pot vizita cele două mănăstiri foarte vechi din interiorul parcului, respectiv Mănăstirea Hodoş-Bodrog, cea mai veche aşezare monastică din ţara noastră, cu viaţă monahală neîntreruptă, având ca primă atestare documentară o diplomă dată de Regele Bela al III-lea în anul 1177 şi Mănăstirea Bezdin - una dintre puţinele mănăstiri ortodoxe sârbe din România care se mai păstrează, datând din anul 1539 şi Balta cu nuferi din Rezervaţia naturală Prundul Mare, singurul loc din judeţul Arad unde Nimphaea alba vegetează natural.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite